Sla kweken is erg leuk en redelijk makkelijk om te doen. En het leuke van sla is dat je het hele jaar sla kunt kweken op je moestuin. Er zijn veel verschillende soorten sla die je kunt zaaien en kweken. Hierdoor zit er altijd wel een sla soort tussen die je in het juiste seizoen kunt kweken. Sla kweken in een hele warme zomer kan wel weer een uitdaging zijn omdat de meeste sla soorten dan de neiging hebben om door te schieten. Sla groeit goed op bijna alle grondsoorten als blijft het voor alle groentes belangrijk om losse grond te hebben waar het water goed weg kan. In deze blog post leg ik je alles uit wat ik weet over sla kweken, sla zaaien, sla verzorgen en sla oogsten.
Inhoudsopgave sla kweken, verzorgen en oogsten.
- Snel overzicht sla keken, verzorgen en oogsten
- Verschillende soorten sla voor op de moestuin
- Sla zaaien
- Sla voorzaaien
- Sla uitplanten
- Sla zaaien in de volle grond
- Sla kweken in de winter
- Sla kweken in potten
- Sla kweken en verzorgen
- De beste standplaats voor sla
- Sla oogsten
- Ziektes en plagen bij sla kweken
- Veel gestelde vragen over sla kweken
- Tot slot
Snel overzicht sla keken, verzorgen en oogsten
Grondsoort: | alle grondsoorten |
Zaaidiepte: | 0.5 cm |
Zaai periode: | Voorzaaien: februari/maart | Direct zaaien: april t/m september |
Standplaats: | Zonnig |
Plantafstand: | 15 cm |
Planthoogte: | 15-30 cm |
Bewateren: | Matig |
Oogsten: | Binnen 4-9 weken |
Plagen en Ziektes: | slakken, bladluis,rupsen van het koolwitje |
Verschillende soorten sla voor op de moestuin
Om sla te kweken is het belangrijk om te begrijpen dat er veel verschillende soorten sla zijn. En dat zijn er best wel veel. Er is kropsla zoals bijvoorbeeld ijsbergsla die je kent uit de supermarkt. Maar ook de losse kroppen die je ziet in de supermarkt valt onder kropsla. Daarnaast is er bindsla die ook bekend is als romeinse sla. Deze kroppen groeien wat compacter en meer rechtop. Er is botersla die lekker zacht van smaak is en favoriet bij Chase. En dan is er ook nog pluksla, die favoriet bij mij is. Voornamelijk omdat als je deze sla kweekt je er heel lang plezier van kunt hebben. De pluksla kun je namelijk bij net boven de grond afknippen. En vervolgens groeit deze daarna weer rustig verder. Ik zal dit verder uitleggen in het stukje oogsten. Want ook de losse kropsla kun je op een andere manier oogsten en er zo langer van genieten.
Sla zaaien
Sla zaaien is niet moeilijk, maar als je gewend bent om zaden onder de grond te stoppen dan zal de sla niet verschijnen. Sla is namelijk een lichtkiemer. Deze zaden wachten in de grond totdat er licht verschijnt. Bijvoorbeeld doordat de grond gespit wordt en ze daardoor boven komen. Of in de natuur doordat dieren de grond omwoelen. Wanneer we zelf sla zaaien is het dus belangrijk om ze niet te begraven onder de grond. Maar hoe doe je het dan wel. Vul je bakje of potje met grond, druk dit aan en maak het vochtig. Vervolgens kun je de mini sla zaadjes op de grond sprinkelen en aandrukken zodat ze goed contact hebben met de grond. Hou ze tijdens het ontkiemen vochtig, hiervoor kun je een planten spuit gebruiken. Zo geef je voorzichtig een beetje water zonder dat de zaden verschuiven. In mijn webshop vind je verschillende soorten sla zaden van het merk Franchi Sementi.[ux_products cat=”154″]
Sla voorzaaien
Sla kun je heel goed voorzaaien en laat zich goed uitplanten. Omdat sla geen groot wortelgestel groeit heb je hier ook geen grote potjes voor nodig. In potjes kun je sla voorzaaien op dezelfde manier als hierboven omschreven. Het voordeel van voorzaaien is dat je al wat voorsprong kunt opdoen. Kweek sla niet op bij te hoge temperaturen. Dus bijvoorbeeld niet boven de verwarming laten ontkiemen. De ideale kiemtemperatuur is tussen de 18-20 graden. Bij ons ontkiemt het ook goed in een onverwarmde slaapkamer. Bij te hoge temperaturen heeft sla de neiging om door te schieten. De plant gaat dan in bloei en ondanks dat het leuk is om dat proces eens te volgen en daar zaden van te oogsten. Is doorgeschoten sla niet meer lekker, deze wordt namelijk bitter.
Sla uitplanten
Heb je sla binnen voorgezaaid dan is het belangrijk om je planten buiten af te harden. In mijn blog plantjes afharden kun je precies lezen hoe je dat kunt doen. Uitplanten kun je doen zodra de plantjes 4-6 echte blaadjes hebben. Plant ze niet dieper uit dan dat ze in het potje stonden. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je jonge plantjes gaan rotten.
Sla zaaien in de volle grond
Sla zaaien in de volle grond kan ook heel goed. Wij doen dit voornamelijk met de pluksla en zaaien wat dichter op elkaar. Zodra de plantjes opkomen, dunne we uit en dat is dan onze eerste oogst aan baby sla die we in een salade verwerken of op een broodje gebruiken. Het voordeel van zaaien in de volle grond is dat je niet thuis nog voor extra plantje hoeft te zorgen. Jonge sla plantjes zijn wel gevoelig voor slakken, dus ze beschermen is altijd een goed idee. Hoe je van slakken afkomt op je moestuin schreef ik in 2021 een blog over en vorig jaar gaf ik deze een update. Dus lees ook eens over mijn moestuin trauma slakken plaag in de moestuin.
Sla kweken in de winter
Sla kweken in de winter kan in een zachte winter heel goed buiten. Maar we weten natuurlijk nooit van te voren wat voor winter we kunnen verwachten. Wil je sla kweken in de winter dan is het aan te raden om dit te doen in een kas of koude bak. Heb je dit niet dan kun je tijdens een koude periode je sla beschermen met vliesdoek. Of er bijvoorbeeld een doorzichtige opbergbak overheen te zetten. Zorg wel dat je aan één kant er iets van een steen onder legt zodat er iets van ventilatie kan plaats vinden. Wij hebben op deze manier rechtmatig succesvol sla gekweekt in de winter. De beste periode om sla te zaaien voor een oogst in de winter vind ik zelf September. Ondanks dat de dagen korter worden is er nog voldoende licht voor de plantjes om goed te groeien.
Sla kweken in potten
Sla kan prima gekweekt worden in potten. Vooral de pluksla en bindsla kun je goed kweken in potten. Wil je kropsla kweken in potten hou er dan rekening mee dat de kroppen sla elkaar niet raken. Waar de planten elkaar raken kan vocht ophopen en dit kan er weer voor zorgen dat de kroppen gaan rotten. Heb je toch iets teveel of te dicht op elkaar gezaaid dan kun je ook kleine kroppen oogsten. Zo geef je de rest wat ruimte en kunnen die nog rustig even verder groeien.
Sla kweken en verzorgen
Sla vraagt niet veel verzorging maar heeft wel veel voeding nodig om goed te kunnen groeien. Voldoende compost in de grond is ideaal voor je sla plantje om uit te groeien tot een mooie en gezonde krop sla. Verder is het belangrijk om sla regelmatig te controleren op slakken. Aangezien de beestje in een mum van een tijd je krop sla kunnen verorberen. Zie je slakken bij je sla, vaak zitten ze tussen de bladeren of aan de onderkant van de plant. Haal ze dan weg, en breng ze zo ver mogelijk van je moestuin. Daarnaast heeft sla voldoende water nodig. Wat voldoende is vind ik altijd wel lastig om uit te leggen. Er hoeft geen plas water om te staan. Het water moet goed weglopen. Maar ze mogen wel een flinke slok krijgen. De hoeveelheid water is ook afhankelijk van je grondsoort, op zandgrond zal je meer water moeten geven dan op kleigrond.
De beste standplaats voor sla
Sla doet het erg goed in de volle zon, zeker in het voorjaar en in het najaar. Alleen in een warme zomer kan sla snel doorschieten. Je kunt het risico hierop verkleinen door sla te kweken in halfschaduw. Dit kan bijvoorbeeld een plekje zijn op je tuin waar niet de hele dag het zonnetje schijnt. Maar ook kun je sla kweken aan de voet van een klimplant. Zo staan de sla plantjes wat meer in de schaduw en verkleind het de kans op doorschieten.
Sla oogsten
Sla oogsten kan op verschillende manieren. Je kunt kropsla natuurlijk laten uitgroeien tot een volledige krop. Maar zeker bij de sla soorten die redelijk los groeien, kun je ook de buitenste bladeren oogsten. Laat het hart van de plant altijd staan zodat de sla verder door kan groeien. Door dit te doen kun je meerdere keren van 1 krop oogsten. Wij doen dit ook bij de andijvie en het is altijd een succes. Pluksla kan je afknippen, doe dit niet helemaal bij de grond maar ga even op zoek naar het laagste blaadje bij de grond en knip daarboven af. Door op deze manieren sla te oogsten kun je ook makkelijk sla kweken op een klein oppervlak. En kun je langer genieten van je oogst. Wil je wel hele kroppen oogsten, zorg dan dat je alvast wat nieuwe plantjes voorzaaid zodat als jij de krop sla hebt geoogst een nieuw plantje terug kunt zetten. Zo heb je een constante oogst. Je kunt natuurlijk ook terug plekke weer zaaien, maar dan duurt het iets langer voordat je weer kunt oogsten.
Ziektes en plagen bij sla kweken
Sla is niet heel erg gevoelig voor ziektes. Slakken zijn de voornaamste vijanden voor je sla. Daarnaast kan sla bladluis krijgen. Dit is meestal een indicatie van te weinig water, of een andere vorm van stress bij de planten zoals bijvoorbeeld een tekort aan voedingstoffen. Bladluis kun je redelijk makkelijk verwijderen door de beestje er met een straal water af te spuiten. Bijvoorbeeld met de tuinslang, of met een planten spuit waar je druk in kan opbouwen.
Veel gestelde vragen over sla kweken
Heeft sla veel water nodig?
Geef sla voldoende water maar voorkom dat ze erg nat staan.
Heeft sla veel zon nodig?
Sla heeft niet veel zon nodig om te kunnen groeien. Zorg dat je sla plantje minimaal 4 uur zon per dag krijgen.
Kan sla in de schaduw?
Sla kan groeien in halfschaduw, zorg dat je sla plantjes minimaal 4 uur zon per dag krijgen.
Waarom komt sla niet op?
Het kan zijn dat je sla niet opkomt omdat je ze onder de grond hebt gezaaid. Sla heeft licht nodig om te ontkiemen. Ook kan het zijn dat sla niet opkomt omdat het te koud is.
Welke mest voor sla?
Zelf vind ik compost voor sla de juiste mest, maar ook wormenmest kun je geven als mest voor je sla plantjes.
Is sla meerjarig?
Nee sla is eenjarig, laat je de krop staan en geef je deze de kans om door te schieten en uit te zaaien dan zullen er op die plek nieuwe sla plantjes gaan groeien bij de juiste temperaturen.
Is sla vorstbestendigd?
Er zijn sla soorten die goed kou kunnen verdragen. Bescherm je planten bij vorst met vliesdoek of een plastic kap.
Tot slot
Ik hoop dat deze blog post nuttig voor je was, en dat je dit jaar stappen gaat zetten om zelf sla te kweken. Het is niet moeilijk, en laat je niet ontmoedigen als het niet direct lukt. Soms heb je pech en zorgt slecht weer ervoor dat je niet het gewenste resultaat bereikt. Probeer het gewoon nog eens. Ik heb heel veel zin in dit moestuin seizoen! Inmiddels ben ik al weer volop bezig voor dit seizoen. Dus ook die updates kun je nu lezen. Lees o.a. paprika kweken, uien zaaien en courgette kweken. Binnenkort komen er ook weer nieuwe recepten online dus ik hoop dat je me blijft volgen! Ga jij dit jaar zelf sla kweken? Laat het me weten, en heb je vragen stel ze gerust.