Ontdek of een luchtbevochtiger echt nodig is
Zodra het buiten (en dus binnen) koud wordt, zetten mensen de verwarming in hun huis hoger. Maar als de lucht in je huis warmer wordt, wordt die lucht ook droger. Dit kan leiden tot problemen zoals een droge huid, een droge keel of een droge neus. Sommige mensen gebruiken een luchtbevochtiger om droge lucht tegen te gaan, maar heb je die echt nodig in huis?
Bevochtiger
Een luchtbevochtiger is een apparaat dat de luchtvochtigheid in je huis verhoogt. De luchtvochtigheid wordt bepaald door de hoeveelheid vocht in de lucht. Een luchtbevochtiger sproeit kleine deeltjes vocht in de lucht om de luchtvochtigheid te verhogen. Als je planten hebt, weet je misschien al alles over luchtvochtigheid en dat er een ideale luchtvochtigheid voor je huis is waarbij je planten goed gedijen (tussen 60 en 70% luchtvochtigheid). In dit geval is het gebruik van een luchtbevochtiger zeker aan te raden.
Maar de ideale luchtvochtigheid voor mensen is lager dan dit: tussen 30 en 60% (afhankelijk van het seizoen en het weer). Dus, heb je echt zo’n ding nodig?
Problemen
Als de lucht in je huis droog is, kan dat problemen veroorzaken. Vooral voor mensen met astma, allergieën, droge sinussen, keel of huid, frequente neusbloedingen of verstopping. Maar volgens wetenschappers van de Universiteit Twente zijn veel van de bovengenoemde problemen niet te wijten aan een lage luchtvochtigheid. Deze onderzoekers ontdekten ook dat de meerderheid van de huizen niet extreem droog is. Dit is niet de mate van droogte die nodig is om deze symptomen te krijgen.
Volgens deze wetenschappers worden eventuele klachten veroorzaakt door de kwaliteit van de lucht in je huis, niet door de luchtvochtigheid. De lucht in je huis zit vol rook (van kaarsen of koken), stof en andere irriterende stoffen. In dat geval is het verstandiger om te investeren in een luchtreiniger die de lucht ontdoet van schadelijke stoffen.
Attentie!
Als je een luchtbevochtiger wilt gebruiken, zorg er dan voor dat je deze goed schoonmaakt. Als je hem niet regelmatig schoonmaakt, kunnen er schimmels, schimmels en bacteriën in de luchtbevochtiger ontstaan. Deze deeltjes verminderen de kwaliteit van de lucht in je huis. Luchtbevochtigers hebben ook een filter dat elke drie maanden vervangen moet worden.
En zet geen kommetje water op je radiator. Sommige mensen vinden de kosten van een luchtbevochtiger te hoog en nemen hun toevlucht tot deze goedkope truc. Maar een bakje water op je radiator is een broedplaats voor schimmels en bacteriën. Schimmel- en bacteriedelen verminderen de luchtkwaliteit in je huis, waardoor je klachten verergeren.
Het is daarom belangrijker om de kwaliteit van de lucht in je huis in de gaten te houden dan het vochtigheidsniveau. Een luchtbevochtiger is niet essentieel